Advokatfirmaet Danielsen & CO AS hjalp klient i barnefordelingssak 

Advokat i Oslo. Alle advokattjenester. Finansforbrytelser advokat, id tyveri advokat, ærekrenkelse advokat | Advokatfirmaet Danielsen & CO AS hjalp klient i barnefordelingssak 

Advokatfirmaet Danielsen & CO AS har representert en klient i en barnefordelingssak – og vunnet frem i retten med en avgjørelse om fast bosted og samvær i tråd med klientens ønsker og barnas beste.

Klienten ble representert av advokat Linnéa Tereza Karlberg, som er spesialist i familierett.

I denne artikkelen forklarer vi hvordan våre familieadvokater i Advokatfirmaet Danielsen & CO AS jobbet målrettet for å sørge for at både mor og barnas behov ble prioritert i denne saken.

Sakens bakgrunn 

Vår klient har to barn sammen med barnefar, som hun pleide å bo sammen med. Tvisten startet i 2020, da mor flyttet fra boligen, sammen med de to barna.

I løpet av samlivet opptrådte barnefar kontrollerende overfor vår klient. Hun ble utsatt for kjefting og sinneutbrudd, i tillegg til grove fysiske overgrep som slag, spark og kvelertak. Dette fortsatte også gjennom begge svangerskapene til vår klient.

Dømt for vold 

Vår klient anmeldte også barnefar for vold i nære relasjoner. I 2021 ble han dømt til fengsel i ett år og fem måneder for én overtredelse av straffeloven § 282 og tre overtredelser av straffeloven § 168.

Saken knyttet til samvær og daglig omsorg ble utsatt i påvente av avgjørelsen i straffesaken, og gjennom soningstiden.

Saken ble startet opp igjen i 2022. Da ble det inngått et rettsforlik med en detaljert opptrappingsplan for farens samvær med barna – mens barna ble boende med mor.

Men da vår klient varslet at hun ønsket å flytte til et nytt sted i 2023, motsatte han seg til dette. 

Som en reaksjon tok barnefar ut stevning med krav om at barna skulle flytte til ham i stedet, og at det var mor som skulle ha samvær. 

Advokat i Oslo. Alle advokattjenester. Finansforbrytelser advokat, id tyveri advokat, ærekrenkelse advokat | Advokatfirmaet Danielsen & CO AS hjalp klient i barnefordelingssak 

Hensyn til status quo

Hovedforhandlingene ble holdt i tingretten i både 2023 og 2024, med begge parter og prosessfullmektiger tilstede. Linnéa Tereza Karlberg fra Advokatfirmaet Danielsen & CO AS representerte klienten vår i retten. 

Karlberg argumenterte for at rettens avgjørelse måtte innebære en bred fremtidsrettet vurdering av hva som best vil ivareta barnas behov i fremtiden. Videre poengterte hun at hensynet til status quo betyr at man må vektlegge kontinuitet i barnas omsorgssituasjon. 

Ved barnefordeling går status quo-prinsippet ut på at det i utgangspunktet er fordelaktig at barnet ikke må skifte miljø ved et samlivsbrudd. Det vil si at det beste for barnet som oftest er å kunne gå på samme skole, og ha den samme omgangskretsen, boligen og omsorgspersoner rundt seg, så langt det lar seg gjøre. 

Linnéa Tereza Karlberg argumenterte for at barna allerede har et godt og trygt miljø med mor, som er deres primære omsorgsperson – og at det ville ha brutt med status quo-prinsippet om kontinuitet dersom de måtte ha flyttet til far. 

Belastning for omsorgsperson 

I tillegg mente Karlberg at tingretten ikke kunne se bort fra straffedommen mot barnefar.

I retten forklarte hun at det er vanskelig for klienten å samarbeide med far med tanke på at han er dømt for å ha utøvd vold mot henne. 

Derfor ønsket Karlberg at belastningen for omsorgsgiveren, i dette tilfellet mor, ble tatt hensyn til av retten ved fastsettelsen av samvær – og at dette ble et argument for hvorfor samværet skulle begrenses. 

Advokat i Oslo. Alle advokattjenester. Finansforbrytelser advokat, id tyveri advokat, ærekrenkelse advokat | Advokatfirmaet Danielsen & CO AS hjalp klient i barnefordelingssak 

Barnas beste

Formålet med barneloven er å ivareta barns rettigheter, interesser og behov. Den regulerer forholdet mellom barn og foreldre – inkludert foreldreansvar og samværsrett. 

Når det kommer til barnefordeling og samværsrett, skal barnas beste altså stå helt sentralt. Det fremgår blant annet i barneloven § 48 at avgjørelser om foreldreansvar, hvem barnet skal bo fast sammen med, og avgjørelser om samvær, først og fremst skal rette seg etter det som er best for barnet. 

Det skal også tas til etterretning at barnet ikke vil stå i fare for å bli utsatt for vold, eller bli satt i situasjoner som kan gå ut over psykisk eller fysisk helse.

Hensynet til barnets beste er også nedfelt i Grunnloven § 104, og i FNs barnekonvensjon artikkel 3 – som sier at ved alle handlinger som berører barn, skal barnets beste være grunnleggende hensyn. Dette gjelder også i saker som blir behandlet i domstoler og lovgivende organer. 

For å sikre at barnets behov blir ivaretatt på riktig måte er det gunstig å kontakte en familierettsadvokat som kan hjelpe deg med å forstå regelverket. 

Rett til å bli hørt

I saker om barnefordeling er det ikke bare barnas beste som skal tas hensyn til, men også barnas ønsker og meninger.

Etter barneloven § 31 har barn rett til å bli hørt i saker som angår dem fra de har fylt syv år. Etter at barnet har fylt 12 skal ønskene deres tillegges stor vekt.

Dette gjelder også saker om foreldreansvar, bosted og samvær – og vektlegges særlig etter alder og modenhet. 

Barnets meninger skal komme frem i samtaler med enten dommer eller sakkyndige.

Advokat i Oslo. Alle advokattjenester. Finansforbrytelser advokat, id tyveri advokat, ærekrenkelse advokat | Advokatfirmaet Danielsen & CO AS hjalp klient i barnefordelingssak 

Rettens avgjørelse 

I denne barnefordelingssaken vurderte tingretten flere momenter for å vurdere hvilken løsning som var best for barna.

I dommen går tingretten blant annet gjennom partenes omsorgsevner, bosituasjon, og etablerte rutiner og verdier. 

Domstolen vektlegger særlig barnas behov for stabile rammer og forutsigbarhet – og sier seg enige med advokat Linnéa Tereza Karlberg om å ta hensyn til status quo.

Tingretten har også tatt med klientens perspektiv i sine vurderinger. 

Retten skriver blant annet at saken har et bakteppe som gjør at det er forståelig at mor har vansker med å forholde seg til far. Retten skriver også at:

«Retten ser det også slik at omfattende kontakt mellom mor og far i denne saken vil kunne bidra til å svekke mor som omsorgsperson for barna, hvilket vil være skadelig for dem på sikt.»

Dermed ble tingrettens endelige avgjørelse at barna skal ha fast bosted hos mor – med samvær hos far én gang i måneden. 

Få hjelp av en familierettsadvokat 

Barnefordeling og avtaler om samvær ved et samlivsbrudd er ofte en komplisert og betent prosess, og kan være vanskelig å stå i alene. 

Derfor er det viktig å få hjelp fra kompetente advokater, som vil ta vare på dine rettigheter – og sette barnas velvære først. 

Våre familieadvokater i Advokatfirmaet Danielsen & CO AS tilbyr veiledning og rettslige løsninger i alle spørsmål som måtte oppstå i familierettens område – som skilsmisse, skifte, barnefordeling, omsorgsovertakelse eller samværsspørsmål – uansett hvor komplisert saken din er. 

Sammen kan vi sørge for at du, og dine aller kjæreste, får rettferdig behandling i møte med domstoler.

Invalid email address

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *