Innsidehandel er et emne som stadig vekker oppmerksomhet både i finansverdenen og i offentlige instanser. Særlig innsidehandel i offentlig sektor har fått søkelyset rettet mot seg den siste tiden. Fenomenet som involverer handel basert på konfidensiell eller ikke-offentlig informasjon, kan ha dype juridiske og etiske implikasjoner.
Hendelsene man leser om i media, viser viktigheten av at både enkeltpersoner, bedrifter og organisasjoner har en klar forståelse for hva innsidehandel er. Videre er det viktig å kartlegge konsekvensene av innsidehandel, samt hvordan man kan unngå dem. Om man skulle være i tvil, kan det være lurt å rådføre seg med advokat før man fortsetter.
Hva er innsidehandel?
Innsidehandel refererer til kjøp eller salg av aksjer og andre verdipapirer når man har tilgang til konfidensiell, ikke-offentlig informasjon om selskapet. Denne informasjonen kan gi vedkommende en uberettiget fordel i markedet ved at man har tilgang til mer informasjon enn resten av markedet. Eksempler på slik informasjon kan vedrøre, men er ikke begrenset til:
● Upubliserte finansrapporter
● Kommende fusjoner eller oppkjøp
● Utvikling av nye produkter
● Tildeling av offentlige kontrakter eller anbud
● Nye lover eller offentlige vedtak
Særlig sistnevnte har vært et aktuelt tema knyttet til aksjehandel hos sentrale skikkelser i det offentlige. Dette gjelder ikke bare politikere, men også personer knyttet til politikere eller interesseorganisasjoner. Innsidehandel er ulovlig i Norge. Dette fordi det bryter med prinsippet om at alle investorer skal ha lik tilgang til informasjon. Brudd på regelverket om innsidehandel kan føre til strenge straffer, inkludert bøter og fengselsstraff avhengig av alvorlighetsgraden.
Hva er viktig for å unngå innsidehandel?
En utfordring ved innsidehandel er å fastslå hvor grensen for innsideinformasjon går. Derfor er det essensielt å etablere og opprettholde strenge interne retningslinjer og prosedyrer som sikrer at konfidensiell informasjon håndteres korrekt. Dette gjelder ikke bare for offentligheten, men også for privat næringsliv som håndterer denne typen informasjon. Noen nøkkelkomponenter i slike prosedyrer inkluderer:
● Ansatte må få tilstrekkelig opplæring og bevisstgjøring på hva innsideinformasjon innebærer, samt konsekvensene av innsidehandel. Her bør regelverk og etiske retningslinjer kommuniseres.
● Selskaper som håndterer konfidensiell informasjon, bør ha effektive kontrollsystemer som kan overvåke handel og informasjonsflyt innad i selskapet. Dette gjelder også innrapportering av potensielle interessekonflikter.
● Det må etableres sikre og konfidensielle kanaler for rapportering av mistenkelig aktivitet slik at avvik kan avdekkes.
● Konsekvent håndheving av interne retningslinjer og prosedyrer er nødvendig for å opprettholde integriteten til selskapets operasjoner og omdømme.
Hvem kan rammes av innsidehandel?
I teorien kan alle som har tilgang til privilegert informasjon om et selskap, kontrakt eller offentlig anbud, begå eller rammes av innsidehandel. Dette inkluderer blant annet:
● Toppledere og styremedlemmer: Ledere og styremedlemmer i selskaper kan få tilgang til konfidensiell informasjon som del av sine arbeidsoppgaver.
● Ansatte: Ansatte på alle nivåer kan komme i kontakt med sensitiv informasjon som del av arbeidsoppgavene sine, eller ved en tilfeldighet på grunn av sin rolle i selskapet.
● Forretningspartnere: Tredjeparter som leverandører, konsulenter og eksterne partnere som skal ha tilgang til viktig informasjon for å levere en tjeneste til selskapet.
Som listen indikerer kan alle nivåer i en organisasjon få tilgang til sensitiv informasjon som kan medføre innsidehandel. Det er derfor viktig å ha klare retningslinjer, samt kartlegge informasjonsflyt og potensielle interessekonflikter i alle ledd som kommer i kontakt med slik informasjon.
På denne måten kan selskapet redusere faren for innsidehandel, samt sørge for at innsideinformasjon blir behandlet på en forsvarlig måte. Tilstrekkelig adgangskontroll og rutiner for behandling av innsideinformasjon kan bidra til dette.
For mer informasjon om strafferett og våre advokattjenester, besøk Advokatfirmaet Danielsen & Co.
Vil du vite mer om oss og vårt engasjerte team av advokater, besøk vår side.
Hvis du har spørsmål om denne saken eller trenger juridisk bistand, ikke nøl med å kontakte oss. Vi er her for å hjelpe deg med dine juridiske behov.